Naučte se přezimovat rostliny, což je technika, kterou pěstitelé používají k ochraně křehkých rostlin před chladnými teplotami zimy.

Co je přezimování?

Přezimování je technika ochrany venkovních rostlin před zimními mrazy. U odolných rostlin, které rostou někde poblíž svého přirozeného prostředí, je potřeba pouze mírné přezimování.

Jak zazimovat zahradu

V závislosti na vašem sortimentu zahradních rostlin a vaší zóně odolnosti máte mnoho možností, jak chránit vaše rostliny před chladným počasím.

1. Strategicky prořezávejte své rostliny . Trvalky, které zvládnou sezónní nízké teploty, v zimních měsících spí. Listy opadávají a vrátí se až příští jaro. Abyste své rostlině pomohli přežít toto období vegetačního klidu, odřízněte vnější větve, čímž se sníží oblast, kterou musí rostlina udržovat vyživovanou. Zakryjte základnu rostliny extra mulčem, který zachycuje teplo. Odolné rostliny, jako jsou azalky, rododendrony a odolné ibišky, mohou v těchto zimních měsících přečkat a na jaře se odrazit s novým růstem.

2. Vytvořte studený rám . Studený rám je dřevěný rám pokrytý průhlednou plastovou fólií, která v zimě překrývá rostliny. Průhledná plastová fólie zachycuje teplo z půdy a zároveň umožňuje pronikání slunečního záření. Zabraňuje také srážkám, aby se dostaly k rostlinám, takže tuto techniku ​​používejte pouze u rostlin, které vyžadují málo vody od pozdního podzimu do pozdní zimy.

3. Skladujte rostliny ve sklepě nebo garáži . Pokud vaše rostliny pravděpodobně nepřežijí zmrzlou půdu, máte možnost je vykopat a udržet v chladném a tmavém prostoru, jako je garáž, kůlna nebo sklep. To funguje zvláště dobře pro hlízy, hlízy nebo rostliny, které tvoří cibule. Jednoduše odřízněte listy, vykopejte celou rostlinu a odstraňte všechny nečistoty. Optimální je teplota mezi čtyřiceti a padesáti pěti stupni Fahrenheita, což zabrání tomu, aby rostliny zamrzly nebo kvetly příliš brzy.

4. Proměňte zahradní rostliny v dočasné pokojové rostliny . Někdy je nejlepší způsob, jak rostlinu přezimovat, vykopat ji, zasadit do velkého květináče plného zeminy a nechat ji na zimu doma. To funguje zvláště dobře u nových rostlin, které ještě nezapustily hluboké kořenové systémy. Sukulenty mohou mít z této léčby prospěch, stejně jako bylinky, begónie, netýkavky a muškáty. Mnoho z těchto rostlin vyžaduje přímé sluneční světlo, proto je pro dosažení nejlepších výsledků udržujte poblíž slunného parapetu. Mohou být také náchylnější k škůdcům, jako jsou mšice a komáři, takže pokud si všimnete napadení, aplikujte neemový olej .

3 druhy rostlin, které těží z přezimování

Některým rostlinám v zimě prospívá zvýšená péče.

1. Hlízy, hlízy a rostliny s cibulkami : Rostliny jako cannas, jiřiny, sloní uši a dokonce i jednoduché brambory mohou přezimovat v chladném sklepě, kůlně nebo garáži. Cibule a hlízy udržujte v suchu a mimo nečistoty. Až přijde jaro, vraťte je do půdy, kde se vynoří z dormance.

2. Byliny : Rozmarýn, máta, oregano, pažitka a petržel by měly být vykopány a na zimu zasazeny do zeminy. Chovejte se k nim stejně jako k ostatním pokojovým rostlinám a dopřejte jim dostatek slunečního svitu.

3. Okrasné listnaté rostliny : Určité rostliny s okrasnými listy – jako coleus, caladiums a bostonské kapradiny – se nejlépe chovají jako zimní pokojové rostliny. To můžete vidět v akci v zahradních centrech, kam se v zimních měsících přesouvají dovnitř nebo do skleníků.